Dil ve Konuşma Güçlüğü Nedir? Dil ve Konuşma Güçlüğü, bireyin iletişim yeteneklerini etkileyen bir durumdur. Bu güçlükler, sözlü, sözel olmayan veya sembolik işaret sistemlerini kullanarak iletişim kurma becerilerinde kişisel, sosyal, eğitim ve iş hayatını etkileyebilir. Dil ve Konuşma Güçlüğü, işitme, dil ve konuşma süreçlerini hafiften ağır dereceye kadar etkileyebilir. Bu zorluklar edinsel (sonradan ortaya çıkan) veya gelişimsel (doğuştan) olabilir. Ayrıca, dil ve konuşma güçlüğü, çeşitli yetersizlik yaşayan gruplarına ikincil olarak eşlik edebilir.
Dil ve Konuşma Güçlüğü Alt Grupları:
-
Sesletim ve Ses Bilgisi Bozuklukları: Konuşma seslerinin veya ses birimlerinin beklenenden farklı olarak kullanılması veya dilin ses sistemi ve ses birleşimlerini düzenleyen kuralları anlama güçlüğüdür. Bu durum, seslerin çarpıtılması, yerine başka ses kullanılması, ses düşürme, ekleme veya değiştirme gibi eksikliklerle kendini gösterebilir.
-
Akıcı Konuşma Bozuklukları: Konuşma akışının beklenenden farklı hız veya ritimde olması, tekrarlamalar, uzatmalar veya bloklar gibi konuşma akışının kesintiye uğramasıdır. Bu durum, aşırı gerginlik, çabalama davranışları ve ikincil davranışları içerebilir.
-
Ses Bozuklukları: Bireyin yaşına ve cinsiyetine uygun olmayan ses üretimi ve/veya ses kalitesinin değişiklik göstermesidir. Bu durum, sesin perde (ton), şiddet, rezonans ve/veya süre gibi özelliklerindeki farklılıkları içerir.
-
Gelişimsel Dil Bozuklukları: Dilin biçim bilgisi (morfoloji), söz dizimi (sentaks), anlam bilgisi (semantik) ve kullanım bilgisi (pragmatik) alt sistemlerini içeren dilin alıcı ve ifade edici boyutlarında gelişimsel sorunları ifade eder. Bu durum doğuştan veya bebeklik/çocukluk döneminde ortaya çıkabilir.
-
Edinilmiş Dil Bozuklukları: Dilin kazanılmasından sonra, genellikle ergenlik dönemi veya yetişkin yaşlarda, herhangi bir nedenle dil ve konuşmanın kaybı şeklinde görülür. Bu durum, dilin biçim bilgisi, söz dizimi, anlam bilgisi ve kullanım bilgisi alt sistemlerini içerir.
Dil ve Konuşma Güçlüğü Destek Eğitim Programı ile Beklenen Kazanımlar:
- Sesletim (artikülasyon) ve ses bilgisi (fonolojik) becerilerin geliştirilmesi.
- Konuşma hızı ve ritminin işlevsel ve akıcı bir şekilde kullanılması.
- Sesin kalite, perde, şiddet, rezonans ve/veya süre gibi özelliklerinin yaşa ve cinsiyete uygun olarak kullanılması.
- Alıcı ve ifade edici dil becerilerinin geliştirilmesi.
- Okuma-yazma becerilerinin geliştirilmesi.
- Günlük iletişimde alternatif ve destekleyici iletişim yöntemlerinin kullanılması.
Dil ve Konuşma Güçlüğü Destek Eğitim Programları, bireylerin iletişim becerilerini geliştirerek kişisel, sosyal, eğitim ve iş hayatlarında daha başarılı olmalarına yardımcı olur. Bu programlar aynı zamanda bireylerin kendilerini ifade etme ve iletişim kurma yeteneklerini artırır.
Destek Eğitim Programları
























































İletişim Formu
Bize Aşağıda ki İletişim Adreslerimizden Ulaşabilirsiniz